Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ontdek het thema

Schittert jouw verhaal straks in het virtueel museum?

De kunst van het maken van spekken

Welk thema of onderwerp moet het publiek straks zeker in het virtueel museum zien?

Een spek is snoepgoed dat in Vlaanderen ook nonnenbil of meiskesvlees genoemd wordt. Een andere naam ervoor is witte drop of slappe Jan. In het Engels heet het marshmallow. Marshmallows zijn sponsachtige snoepjes die in allerlei vormen voorkomen, vaak met een roze of witte kleur. Ze worden gemaakt uit suiker of maïsstroop, geweekte gelatine, Arabische gom en smaakstoffen. Deze ingrediënten worden samen opgeklopt tot een sponzig geheel, wat de basis vormt voor de marshmallow.

Welk bijzonder verhaal is gelinkt aan dit onderwerp?

De eerste marshmallow stamt uit de tijd van de Egyptenaren. Zij wisten al snoepgoed te maken van de heemst, de plant die samen met opgeklopt eiwit en honing de basis vormde voor het traditionele recept van de marshmallow. De heemst is van oorsprong een Afrikaanse plant die veel wegheeft van een stokroos. Van oudsher is de heemst een erkend geneesmiddel. De Egyptenaren en Romeinen wisten er dus ook snoep van te maken. In de naam heemst vinden we ook meteen de herkomst van de benaming ‘marshmallow': de Engelse naam voor heemst is namelijk marsh mallow! De marshmallow die we tegenwoordig kennen is echter pas duizenden jaren later, in de loop van de negentiende eeuw ontstaan. Het spek wordt nog volledig artisanaal gemaakt volgens een traditioneel recept. Het wordt uitgegoten op tabletten en met de hand versneden.

Waarom mag dit erfgoedverhaal niet ontbreken voor ons publiek in het virtueel museum?

Lust jij graag spekjes? Deze sponsachtige snoepjes kennen een lange geschiedenis. Het recept van hun voorloper stamt zelfs uit de tijd van de Egyptenaren! Ook in Vlaanderen is de lekkernij populair. Bij Tivoli Boutique versnijden ze spekjes nog steeds met de hand nadat ze de zoetigheid uitgieten op tabletten.

Is het erfgoedverhaal verbonden met de plannen van jouw organisatie in 2024? Zo ja, waarmee dan?

Aanvraag Indienen Erkend Vlaams-Brabants Streekproduct

Met welke historische periode(s) is dit erfgoedverhaal verbonden?

Egyptenaren en Romeinen

Kun je enkele weblinks meegeven naar achtergrondmateriaal?

https://immaterieelerfgoed.be/nl/erfgoederen/de-kunst-van-het-maken-van-spekken

Deze afbeelding is in hoge kwaliteit beschikbaar

Ja

We beschikken over de rechten van dit beeld/kregen toestemming van de rechthebbende(n) voor het gebruik van deze afbeelding.

Ja