Skip to main content
home-page
home-page
Ontdek het thema

Schittert jouw verhaal straks in het virtueel museum?

De Liermolen in Grimbergen

Welk thema of onderwerp moet het publiek straks zeker in het virtueel museum zien?

De Liermolen in Grimbergen, afdeling van het MOT, krijgt in 2024 met de steun van Vlaanderen een totale make-over. Alle gebouwen worden gerestaureerd en krijgen deels een nieuwe invulling, onder meer als erfgoedlogies. Het wordt een unieke beleving om te logeren in de voormalige molenaarswoning met werkende graanwatermolen te midden van een actieve museumsite. Aan de overkant van het erf komt een trekkershut voor de bedevaarders op weg naar Compostella. Het MOT heeft aan de Liermolen een educatieve werking met stages Vakwerk, een bijenhal in vakwerk waar imkers demonstaties houden, een bakhuis waar het brood gebakken wordt, een watermolen waar molenaars graan malen en een Wan-kot in vakwerk waar we graan dorsen en wannen. In de grote schuur, momenteel een Open depot van karren en wagens, komen na de restauratie hedendaagse workshop- en tentoonstellingszalen. Er wordt een onthaalpunt ingericht waar bezoekers info krijgen over het erfgoed en de natuur in de Maalbeekvallei.

Welk bijzonder verhaal is gelinkt aan dit onderwerp?

Op museaal vlak brengen we het verhaal van de laatste molenaar en laten de bezoekers en de gasten aan den lijve ondervinden hoe het was om op een werkende watermolen te leven en te werken. Deze erfgoedsite heeft alle elementen in huis om het complete verhaal van graan tot brood te vertellen: van graan telen, oogsten, vervoeren, dorsen, wannen, malen, builen en zeven tot het deeg bereiden, de bakoven stoken en tenslotte het bakken zelf. Je krijgt een totale erfgoedbeleving van wat ooit een essentieel onderdeel was van ons leven, zorgen voor het dagelijks brood. In een ruimer kader brengen we het verhaal van de Maalbeekvallei, een waardevol en beschermd Vlaams molenlandschap dat gevormd is door de vele watermolens op haar loop. Dit landschap is uitzonderlijk goed bewaard, waardoor de molens op termijn hun historische rol terug kunnen vervullen: door permanent het water van de Maalbeek te gaan stuwen, zorgen voor een broodnodige vernatting en duurzaam herstel van de groene vallei.

Waarom mag dit erfgoedverhaal niet ontbreken voor ons publiek in het virtueel museum?

De technische oorsprong van het molenlandschap en landschapselementen als knotbomen en hagen is bij het grote publiek nog zo goed als onbekend. Het MOT is gespecialiseerd in de geschiedenis van oude technieken en ambachten, waarbij het linken legt naar de hedendaagse relevantie. Als techniekmuseum trekt het MOT een ruim en veelzijdig publiek met de historische museumgebouwen als aantrekkingspool. Er is bij een ruim publiek een revival van de natuurlijke technieken die we willen stimuleren met het aanbieden van immateriële kennis in de vorm van handleidingen, workshops, stages etc. De Liermolen is de ideale locatie voor een brede, participatieve en veelzijdige erfgoedwerking als museum, erfgoedlogies, erfgoedcafé en toeristische poort voor de Maalbeekvallei. De restauratie kadert in een oproep gericht naar toeristische erfgoedontsluiting en herbestemmingen van erfgoedsites tot toeristische functies. Vlaanderen steunt dit project met een erfgoedpremie van circa 530 000 euro.

Is het erfgoedverhaal verbonden met de plannen van jouw organisatie in 2024? Zo ja, waarmee dan?

Erfgoed en Toerisme restauratieproject '24-'25

Met welke historische periode(s) is dit erfgoedverhaal verbonden?

Meer dan 600 jaar van de 14de tot de 21ste eeuw

Met welke plaats(en), voorwerpen of erfgoedelementen is dit erfgoedverhaal verbonden?

Grimbergen, Het MOT, de Liermolen, de Maalbeekvallei

Kun je enkele weblinks meegeven naar achtergrondmateriaal?

https://www.mot.be/nl/ https://www.mot.be/nl/museum/gebouwen/liermolen https://inventaris.onroerenderfgoed.be/aanduidingsobjecten/1486 https://plannen

Laad eventueel een afbeelding op om je onderwerp nog te verduidelijken

Deze afbeelding is in hoge kwaliteit beschikbaar

Ja

We beschikken over de rechten van dit beeld/kregen toestemming van de rechthebbende(n) voor het gebruik van deze afbeelding.

Ja