home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ontdek het thema

Schittert jouw verhaal straks in het virtueel museum?

De eerste klavecimbelbouwers in de Lage Landen

Welk thema of onderwerp moet het publiek straks zeker in het virtueel museum zien?

De eerste klavecimbelbouwers waren hier in de Lage Landen begin 16 eeuw. Het virginaal van Ioos Karest uit 1548 is het oudste bewaard (Vlaams) instrument en bevindt zich in het MIM te Brussel.

Welk bijzonder verhaal is gelinkt aan dit onderwerp?

Een bijzonder verhaal is dat van Jan-Pieter Sweelinck, hij was organist van de hoofdkerk in Amsterdam, kwam nooit zijn stad uit! Een enkele keer heeft hij Amsterdam verlaten om naar Antwerpen een klavecimbel te bestellen bij de fam. Ruckers voor zijn kerk. Het klavecimbel heeft de tijd niet overleefd maar het beschilderd deksel is nog steeds te bewonderen in het Rijksmuseum te Amsterdam.

Waarom mag dit erfgoedverhaal niet ontbreken voor ons publiek in het virtueel museum?

30 jaar later is Hans Ruckers (toonaangevend) een van de belangrijkste klavecimbelbouwers te Antwerpen, drie generatie’s lang zullen ze de traditie verderzetten met de zonen Johannes en Andreas en de kleinzoon Johannes Couchet. Ze waren zeker zo bekend en beroemd al P.P.Rubens!

Met welke historische periode(s) is dit erfgoedverhaal verbonden?

Zestiende en zeventiende eeuw

Met welke plaats(en), voorwerpen of erfgoedelementen is dit erfgoedverhaal verbonden?

Antwerpen, heel Europa

Mooie Vlaamse klavecimbels zijn te bewonderen in het Vleeshuis in Antwerpen en in het MIM te Brussel. Beide musea hebben een uitzonderlijke mooie collectie.

Kun je enkele weblinks meegeven naar achtergrondmateriaal?

Hier is de bouw te volgen van de eerste kopie van het Andreas Ruckers klavecimbel 1605 door mezelf. Het origineel klavecimbel bevind zich nog altijd in Antwerpen in het Vleeshuis: https://www.museumvleeshuis.be/nl/pagina/klavecimbels-voor-de-21ste-eeuw

Laad eventueel een afbeelding op om je onderwerp nog te verduidelijken

Deze afbeelding is in hoge kwaliteit beschikbaar

Ja

We beschikken over de rechten van dit beeld/kregen toestemming van de rechthebbende(n) voor het gebruik van deze afbeelding.

Ja