Andreas Vesalius: de vader van de moderne anatomie
Andreas Vesalius: de vader van de moderne anatomie
Welk thema of onderwerp moet het publiek straks zeker in het virtueel museum zien?
Vlaanderen als voedingsbodem voor wetenschappelijk onderzoek, vroeger en nu
Welk bijzonder verhaal is gelinkt aan dit onderwerp?
De beroemdste arts van de Lage Landen is zonder twijfel Andreas Vesalius (of Andries van Wesel), geboren in Brussel rond de jaarwisseling van 1514-1515. Geneeskunde zat bij hem in de familie, want zijn overgrootvader was dokter van Karel de Stoute, professor in Leuven en stadsdokter in Brussel, zijn grootvader arts van keizer Maximiliaan en zijn vader apotheker, eerst van Margareta van Oostenrijk en daarna van Karel V. Tussen 1530 en 1536 studeerde hij in Leuven en in Parijs. Daarna behaalde hij op 5 december 1537 de titel van doctor in de geneeskunde in Padua. Vanaf 6 december 1537 bezette hij zes jaar lang – de maximum toegelaten periode – de leerstoel anatomie en chirurgie. Zijn lessen aan de dissectietafel en zijn beroemde verhandeling De humani corpore fabrica (Bazel, 1543) brachten een revolutie teweeg op het gebied van de anatomie. In 1543 werd hij benoemd tot lijfarts van Karel V, en daarnaast had hij een privépraktijk in Brussel. Hij behield zijn positie bij Filips II en vestigde zich in Spanje. In 1564 ondernam hij een pelgrimstocht naar het Heilig Graf. Op de terugweg stierf hij op het eiland Zakynthos op 15 oktober.
Waarom mag dit erfgoedverhaal niet ontbreken voor ons publiek in het virtueel museum?
De naam Vesalius zal velen wellicht bekend in de oren klinken, maar wie was hij ook al weer, en waarom was hij zo belangrijk? En in welke kringen circuleerden hij en zijn familie?
Is het erfgoedverhaal verbonden met de plannen van jouw organisatie in 2024 en 2025? Zo ja, waarmee dan?
In 2025 opent KU Leuven een Vesaliusmuseum rond wetenschappelijk onderzoek, zorg en samenleving.
Met welke historische periode(s) is dit erfgoedverhaal verbonden?
16de eeuw (renaissance / humanisme)
Met welke plaats(en), voorwerpen of erfgoedelementen is dit erfgoedverhaal verbonden?
Leuven, boek "De humani corporis fabrica"
Kun je enkele weblinks meegeven naar achtergrondmateriaal?
Charles-Henri Nyns, Gabrielle Bertrand & Violet Soen. “Andreas Vesalius”. In: ODIS. Record laatst gewijzigd op 6 januari 2023, beschikbaar online op http://www.odis.be/lnk/en/PS_172875.