Deel op facebook
Deel op X
Deel op facebook
Deel op X
Ontdek het thema

Schittert jouw verhaal straks in het virtueel museum?

De bloeitijd van het humanisme in Leuven

Welk thema of onderwerp moet het publiek straks zeker in het virtueel museum zien?

Tijdens de 16e eeuw beleefde de Leuvense universiteit haar gouden eeuw. Vernieuwende denkers zoals Desiderius Erasmus en Juan Luis Vives verbleven hier en gaven er soms les. De eerste druk van het spraakmakende boek Utopia van Thomas More verscheen in Leuven in 1516 bij Dirk Martens. In 1517 was Erasmus de drijvende kracht achter de stichting van het baanbrekende Collegium Trilingue, waar studenten les kregen in de drie gewijde talen, Latijn, Grieks en Hebreeuws, via de rechtstreekse studie van de Bijbel en de klassieken. De pedagogische aanpak drukte zijn stempel op de ‘humaniora’, het secundair onderwijs zoals dit in onze streken ontwikkeld werd. Het college kende beroemde docenten zoals Justus Lipsius. Verscheidene studenten ontpopten zich nadien als vernieuwers in andere domeinen: Gemma Frisius in de wiskunde, Vesalius in de geneeskunde, Mercator in de cartografie, Andreas Masius in de tekstkritiek en de studie van de Bijbel, enzovoort. Ook afgestudeerden uit die periode bleven met elkaar in contact, zoals blijkt uit de correspondentie van Frans Cranevelt (1485-1564), die erkend is als topstuk door de Vlaamse Gemeenschap.

Welk bijzonder verhaal is gelinkt aan dit onderwerp?

De brieven van Frans Cranevelt zijn op twee verschillende momenten aan de KU Leuven terechtgekomen. De eerste reeks werd gered door prof. Henry De Vocht, tijdens de brand van Leuven in de nacht van 25 op 26 augustus 1914. Terwijl de kogels hem rond de oren floten, zocht hij - met de brieven - beschutting onder het standbeeld van Justus Lipsius.

Waarom mag dit erfgoedverhaal niet ontbreken voor ons publiek in het virtueel museum?

Namen zoals Erasmus en Thomas More zijn bekend bij het grote publiek, maar wie weet er dat de editie van de 'Utopia' van Thomas More in Leuven gedrukt werd, bij Dirk Martens. Deze keuze is maar één element dat aangeeft hoe belangrijk Leuven was voor renaissencegeleerden.

Is het erfgoedverhaal verbonden met de plannen van jouw organisatie in 2024 en 2025? Zo ja, waarmee dan?

Er zijn geen plannen om dit object in de kijker te stellen in 2024. Werk van de Leuvense humanisten is wel steeds beschikbaar op Lovaniensia.be. Dit platform zal extra in de kijker gezet worden tijdens het jubileumjaar 2025.

Met welke historische periode(s) is dit erfgoedverhaal verbonden?

16de eeuw (renaissance / humanisme)

Met welke plaats(en), voorwerpen of erfgoedelementen is dit erfgoedverhaal verbonden?

Leuven, boeken van Erasmus en andere personen verbonden aan de Oude Leuvense Universiteit

Kun je enkele weblinks meegeven naar achtergrondmateriaal?

https://expo.bib.kuleuven.be/exhibits/show/de-cranevelt-correspondentie/de-cranevelt-correspondentie--; Lovaniensia.be; https://expo.bib.kuleuven.be/exhibits/show/erasmus; https://expo.bib.kuleuven.be/exhibits/show/500-jaar-collegium-trilingue

Deze afbeelding is in hoge kwaliteit beschikbaar

Ja

We beschikken over de rechten van dit beeld/kregen toestemming van de rechthebbende(n) voor het gebruik van deze afbeelding.

Ja

Wie in jouw organisatie mogen we contacteren voor meer informatie?

An Smets, an.smets@kuleuven.be