Skip to main content
home-page
home-page
Ontdek het thema

Schittert jouw verhaal straks in het virtueel museum?

het verhaal van Egmont (en de sporen ervan in Zottegem: Egmontkamer, Egmontcrypte, Egmontkasteel, Egmontstandbeelden)

Welk thema of onderwerp moet het publiek straks zeker in het virtueel museum zien?

het verhaal van (Lamoraal van) Egmont : een tragisch en levendig persoonlijk verhaal, ingebed in één van de hoofdthema's ('Geloven en twijfelen'/ scrollstory godsdienstoorlogen)

Welk bijzonder verhaal is gelinkt aan dit onderwerp?

De onthoofding van Lamoraal van Egmont op 5 juni 1568 veroorzaakte een schokgolf in de Nederlanden en wordt beschouwd als het startsein voor de Nederlandse Opstand tegen Spanje. Het was het tragische einde van het bewogen leven van één van de machtigste en rijkste edelelen van die tijd. (details zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lamoraal_van_Egmont )

 

De arrestatie en onthoofding op de Grote Markt zijn een erg 'filmisch' verhaal dat ook in het buitenland veel weerklank vond (details zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Onthoofding_van_Egmont_en_Horne) Het sprak zo tot de verbeelding dat zelfs Goethe er een werk over schreef (https://nl.wikipedia.org/wiki/Egmont_(Goethe)). 

 

Het verhaal werd dan ook ook verteld in "Het Verhaal van Vlaanderen" (Aflevering 6: Hoe raak ik in de hemel?).

 

Waarom mag dit erfgoedverhaal niet ontbreken voor ons publiek in het virtueel museum?

Het levensverhaal van Egmont en zijn tragische einde geven een persoonlijke toets aan het algemene verhaal van de godsdienstoorlogen in de zestiende eeuw. Een van de rijkste en machtigste edelen van die tijd eindigde op het schavot... Het verhaal sluit naadloos aan bij het thema "Geloven en twijfelen" op de website: Egmont twijfelde over hoe streng hij al dan niet moest optreden tegen de protestanten, en raakte zo verstrikt in de politieke onrust van de zestiende eeuw, tot hij er letterlijk het hoofd bij verloor.

Niet alleen het verhaal zelf, ook de "sporen" van het verhaal spreken aan (de gekliefde halswervel in het Zottegemse stadhuis, en ook de Egmontcrypte bijvoorbeeld, één van de weinige plekken in Vlaanderen waar een belangrijke historische figuur en een tragisch historisch verhaal zo "zichtbaar/tastbaar" zijn. Verder ook het Egmontkasteel en de twee Egmontstandbeelden in Zottegem).

Is het erfgoedverhaal verbonden met de plannen van jouw organisatie in 2024? Zo ja, waarmee dan?

In 2024 is een Lichtfestival georganiseerd rond dit Egmontverhaal, waarbij een hedendaagse invulling werd gegeven aan het historische levensverhaal van Egmont.  (zie: https://nl.wikipedia.org/wiki/Egmont_Lichtfestival) Dit toont aan dat het verhaal uit de zestiende eeuw nog steeds 'leeft' en weerklank vindt.

Met welke historische periode(s) is dit erfgoedverhaal verbonden?

Godsdienstoorlog, 16de eeuw, Nederlandse Opstand (sluit naadloos aan bij de scrollstory 'Godsdienstoorlog' in het thema 'Geloven en twijfelen' op de website)

Met welke plaats(en), voorwerpen of erfgoedelementen is dit erfgoedverhaal verbonden?

Zottegem (monumenten: Egmontkamer, Egmontcrypte, Egmontstandbeelden, Egmontkasteel + activiteiten die het verhaal 'levend' houden: herdenkingen (sinds 1968), Egmontevocatie (in 2018) en  Egmont Lichtfestival (in 2024). (Voor andere sporen van Egmont in Vlaanderen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lamoraal_van_Egmont#Sporen_van_Egmont)

Kun je enkele weblinks meegeven naar achtergrondmateriaal?

https://www.visitvlaamseardennen.be/zottegem-egmontstad     https://nl.wikipedia.org/wiki/Egmontcrypte   https://nl.wikipedia.org/wiki/Standbeeld_van_Lamoraal_van_Egmont   https://nl.wikipedia.org/wiki/Egmontkasteel     https://nl.wikipedia.org/wiki/Egmont_Lichtfestival     https://nl.wikipedia.org/wiki/Egmontevocatie   https://www.zottegem.be/over-zottegem-en-haar-bestuur/over-zottegem/een-vleugje-geschiedenis/zottegem-en-egmont

Laad eventueel een afbeelding op om je onderwerp nog te verduidelijken

Deze afbeelding is in hoge kwaliteit beschikbaar

Ja

We beschikken over de rechten van dit beeld/kregen toestemming van de rechthebbende(n) voor het gebruik van deze afbeelding.

Ja