Skip to main content
home-page
home-page
Ontdek het thema

Schittert jouw verhaal straks in het virtueel museum?

Belevingstentoonstelling Zusters van St-Jozef

Welk thema of onderwerp moet het publiek straks zeker in het virtueel museum zien?

De voorbije vier eeuwen waren de Zusters van Sint-Jozef actief in het onderwijs, de geestelijke gezondheidszorg, de ouderenzorg en pastorale activiteiten. Bezield door de durf en ijver van hun stichter Jean-Pierre Médaille durfden ze het aan om landsgrenzen en zelfs oceanen over te steken.

Deze interactieve tentoonstelling laat je kennismaken met de geschiedenis en het gedachtengoed van de Zusters van Sint-Jozef.

Welk bijzonder verhaal is gelinkt aan dit onderwerp?

In het eerste deel van de tentoonstelling ontdekt u de rijke geschiedenis van het ontstaan van de orde van de Zusters van Sint-Jozef. De missie van stichter Jean-Pierre Médaille stond daarbij centraal. Hij schreef in de zeventiende eeuw honderd maximes (leefregels) die vandaag nog altijd de rode draad vormen in het leven van de zusters.

Aan het einde van de negentiende eeuw, een bijzonder woelige periode in de geschiedenis, zocht zuster Augustine Battut, overste in Clermont-Ferrand (Frankrijk), uitwegen voor haar zusters. Het diepgelovige Munsterbilzen bleek heel wat mogelijkheden te bieden. Op 16 september 1895 stapten vier zusters van de trein in het kleine station van Munsterbilzen. Ze gingen meteen voluit voor hun dubbele opdracht: lager onderwijs aan meisjes geven en geesteszieke vrouwen verzorgen in een psychiatrisch centrum dat ze zelf nog moesten oprichten.

Een digitale maquette toont hoe het stift in Munsterbilzen van de zevende eeuw tot vandaag evolueerde en hoe de zusters vanaf hun aankomst de site verder ontwikkeld hebben.

Door de jaren heen waren de zusters actief betrokken bij het leven in Munsterbilzen. Werken, bidden en leven in een hechte gemeenschap waren de sleutelwoorden. In deze belevingstentoonstelling zult u zien dat de kapel voor de zusters een centrale plaats was en kunt u deze kapel driedimensioneel bewonderen. U krijgt ook inzicht in hoe de zusters geleefd hebben tijdens de twintigste eeuw.
 
Anderhalf jaar na de aankomst van de zusters in Munsterbilzen was het Asile Saint-Joseph pour des femmes aliénées een feit. In 1897 werd de eerste patiënte opgenomen. De jaren daarna kreeg de zorg voor psychiatrische patiënten telkens nieuwe impulsen. De tentoonstelling biedt u een unieke blik op de evolutie van wat vandaag het Medisch Centrum St.-Jozef is. Een centrum dat nog steeds de initiële waarden van de eeuwenoude congregatie in zich draagt.

Maar de zusters hebben hun vleugels ook verder uitgespreid. U zult dus meer leren over hun uitzwermingen naar andere plaatsen in Limburg en daarbuiten. Onderwijs, gezondheidszorg en parochiaal werk waren daarbij altijd hun kerntaken.

Aan het einde van de tentoonstelling staat u met twee voeten terug in het heden, want u maakt kennis met De Tochtgenoten, de groep van leken en religieuzen die vandaag het gedachtegoed, het engagement en de spiritualiteit van de Zusters van Sint-Jozef verderzet.

Waarom mag dit erfgoedverhaal niet ontbreken voor ons publiek in het virtueel museum?

Laat u meenemen in de wereld van de zusters en ontdek hun positieve impact op het leven van de mensen van Munsterbilzen en ver daarbuiten.

Is het erfgoedverhaal verbonden met de plannen van jouw organisatie in 2024? Zo ja, waarmee dan?

Deze bijzondere tentoonstelling is een verborgen parel, nog niet zo bekend bij het grote publiek. Via visit.bilzen.be en andere toeristische kanalen zullen we deze tentoonstelling in 2024 extra in de kijker zetten.

Met welke historische periode(s) is dit erfgoedverhaal verbonden?

17e eeuw tot nu

Met welke plaats(en), voorwerpen of erfgoedelementen is dit erfgoedverhaal verbonden?

Munsterbilzen, Zusters Sint-Jozef

Kun je enkele weblinks meegeven naar achtergrondmateriaal?

https://zustersvanmunsterbilzen.be/nl/

Laad eventueel een afbeelding op om je onderwerp nog te verduidelijken

Deze afbeelding is in hoge kwaliteit beschikbaar

Ja

We beschikken over de rechten van dit beeld/kregen toestemming van de rechthebbende(n) voor het gebruik van deze afbeelding.

Ja

Wie in jouw organisatie mogen we contacteren voor meer informatie?

loes.hardy@bilzen.be