Rubens extra muros
Rubens extra muros
Welk thema of onderwerp moet het publiek straks zeker in het virtueel museum zien?
Rubens' werken geraakten verspreid over heel de wereld. Ook in Vlaanderen zelf zijn heel wat werken van hem te bezichtigen. Nu het Rubenshuis gesloten is, is dit de ideale gelegenheid om Rubens extra muros te verkennen.
Welk bijzonder verhaal is gelinkt aan dit onderwerp?
De invloed van Rubens op de Vlaamse cultuurgeschiedenis en de populariteit van zijn werk.
Waarom mag dit erfgoedverhaal niet ontbreken voor ons publiek in het virtueel museum?
Het Virtueel Museum zou een mooie uitbreiding kunnen vormen op het digitale belevingscentrum naast het Rubenshuis (zie verder) en als ‘Rubenswegwijzer’ doorheen Vlaanderen kunnen fungeren. We zouden bijvoorbeeld te weten kunnen komen wie nu echt de grootste Rubensfan van Vlaanderen is!
Is het erfgoedverhaal verbonden met de plannen van jouw organisatie in 2024 en 2025? Zo ja, waarmee dan?
In 2024 zal in de nieuwbouw aan de Rubenssite een digitaal belevingscentrum geopend worden. Samen met de tuin zal dit de museumervaring voor het grote publiek vormen zolang het historische huis gesloten is. De eindhalte in het belevingscentrum zal een toepassing zijn die Rubens in Antwerpen belicht. Zo wordt de bezoeker gemotiveerd om Rubensgerelateerde plaatsen in Antwerpen te bezoeken: andere musea en kerken waar werken van hem hangen en plaatsen die een rol speelden in zijn leven. Momenteel wordt er ook content verzameld om een gegidste rondleiding doorheen Antwerpen aan te bieden. Het belevingscentrum zal tegen 2027 aangepast worden. Onze publiekswerking zal zich dan ook terug meer op internationale bezoekers gaan richten. Tegen die tijd zou een geüpdatete versie van het Virtueel Museum ook Rubenserfgoed buiten Vlaanderen in kaart kunnen brengen.
Met welke historische periode(s) is dit erfgoedverhaal verbonden?
17de eeuw
Met welke plaats(en), voorwerpen of erfgoedelementen is dit erfgoedverhaal verbonden?
Rubensgerelateerde plaatsen en werken in heel Vlaanderen