Het Guldenboek van de Vlaamse studentenkring 'Nederduitsch Taalminnend Genootschap Schild en Vriend' aan de toen eentalig Franstalige Université Libre de Bruxelles
Het Guldenboek van de Vlaamse studentenkring 'Nederduitsch Taalminnend Genootschap Schild en Vriend' aan de toen eentalig Franstalige Université Libre de Bruxelles
Welk thema of onderwerp moet het publiek straks zeker in het virtueel museum zien?
Het Guldenboek getuigt van een aantal historische evoluties zoals de overgang van de Vlaamse Beweging als culturele beweging naar een politieke en sociale beweging. Het toont ook aan hoe een aantal studenten de Vlaamse identiteit aan een vrijzinnig vooruitstrevend gedachtegoed koppelden, waarmee ze een progressieve vleugel vormden in de Vlaamse Beweging. Het Guldenboek legt de politieke, culturele en sociale netwerken bloot van jonge Vlaamse intellectuelen tussen 1886 en WO I in een vroegere Vlaamse stad, het toen nog nauwelijks verfranste Brussel, en het getuigt tegelijk over de verfransing.
Welk bijzonder verhaal is gelinkt aan dit onderwerp?
Het verhaal van Nederlandstalige studenten aan de Franstalige ULB, in de verfransende Belgische hoofdstad, is niet voor iedereen even bekend. Het boek kan een aanknopingspunt vormen om die geschiedenis onder de aandacht te brengen. Illustere (maar in veel gevallen ook alweer vergeten) namen zoals August Vermeylen, Lodewijk De Raet, Raymond Brulez, Nico Gunzburg en Julius Hoste jr. duiken op in het boek, wat een aanleiding biedt om de bredere netwerken waar deze figuren toe behoorden, te verhelderen.
Waarom mag dit erfgoedverhaal niet ontbreken voor ons publiek in het virtueel museum?
De Vlaamse Beweging - in brede zin - heeft onze huidige leefwereld duidelijk beïnvloed - getuige alleen al het feit dat we nu bouwen aan een 'virtueel museum van Vlaanderen'. Een minder bekend deelverhaal, met focus op vrijzinnige Nederlandstalige studenten in Brussel, mag daar niet ontbreken en biedt nuance bij het bekende verhaal.
Is het erfgoedverhaal verbonden met de plannen van jouw organisatie in 2024 en 2025? Zo ja, waarmee dan?
In het door CAVA in januari 2023 ingediende beleidsplan voor de periode 2024-2028 duiden we het Guldenboek (en de eraan vasthangende context) aan als een thematische focus voor 2025-2026, wanneer we de conservatiebehandeling en digitalisering van het boek willen aangrijpen voor een breed publieksprogramma.
Met welke historische periode(s) is dit erfgoedverhaal verbonden?
Laatste kwart 19de eeuw - eerste helft 20ste eeuw
Met welke plaats(en), voorwerpen of erfgoedelementen is dit erfgoedverhaal verbonden?
Het Guldenboek (bewaard bij CAVA en erkend als Topstuk door de Vlaamse overheid) / Brussel
Kun je enkele weblinks meegeven naar achtergrondmateriaal?
https://topstukken.vlaanderen.be/topstukken/topstuk?id=186; https://www.cavavub.be/nl/gulden-boek