Luchtballon maakt noodlanding in Sint-Juliaan
Luchtballon maakt noodlanding in Sint-Juliaan
Welk thema of onderwerp moet het publiek straks zeker in het virtueel museum zien?
De 19de eeuw is een tijd van vele vernieuwingen, ook in de fotografie. De Fransman Félix Tournachon, beter bekent onder zijn pseudoniem Nadar, was een pionier in het nemen van luchtfoto’s, genomen vanuit een luchtballon. In 1864 loopt de vierder vlucht met zijn ballon ‘le Géant’ echter fout af.
Welk bijzonder verhaal is gelinkt aan dit onderwerp?
Op 26 september 1864 stijgt de Fransman Félix Tournachon, beter bekend als Nadar, op in de Brusselse Kruidtuin met zijn bekende luchtballon ‘Le Géant’. De ballonvaart bestond toen al even, maar Nadar is een pionier in het nemen van foto’s vanuit zijn luchtballon. Dit zou zijn vierde vlucht worden. Louis Ghémar legt het opstijgen in Brussel vast op de gevoelige plaats. Het evenement trekt een massa volk. Om hen op veilige afstand te houden liet burgemeester Anspach de straten afzetten met dranghekken die we sedertdien 'barrières Nadar' of 'Nadarhekken' noemen. Iets waar de fotograaf zelf blijkbaar niet zo gediend mee was.
Waarom mag dit erfgoedverhaal niet ontbreken voor ons publiek in het virtueel museum?
Weinigen weten dat de vlucht nogal dramatisch eindigde met een noodlanding te Sint-Juliaan bij Ieper! Bang om door de wind boven de zee te belandden, besliste de bemanning om een noodlanding te maken in een veld bij Sint-Juliaan. In het nabijgelegen Langemark was er op dat moment een kermis gaande, waardoor de nachtelijke noodlanding heel wat bekijks had!
Is het erfgoedverhaal verbonden met de plannen van jouw organisatie in 2024 en 2025? Zo ja, waarmee dan?
Neen
Met welke historische periode(s) is dit erfgoedverhaal verbonden?
19de eeuw
Met welke plaats(en), voorwerpen of erfgoedelementen is dit erfgoedverhaal verbonden?
Westhoek, ballonvaart, fotografie
Kun je enkele weblinks meegeven naar achtergrondmateriaal?
https://www.ypermuseum.be/de-luchtballon-van-nadar