Skip to main content
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ontdek het thema

Schittert jouw verhaal straks in het virtueel museum?

De gouden helm van Greg

Welk thema of onderwerp moet het publiek straks zeker in het virtueel museum zien?

Wielrennen tijdens de Olympische Spelen

Welk bijzonder verhaal is gelinkt aan dit onderwerp?

Deze gouden helm is veel meer dan alleen maar een herinnering aan een unieke prestatie: de winst van Greg Van Avermaet in de olympische wegrit. De helm staat symbool voor de Vlaamse suprematie in de wielersport en de verknochtheid van de Vlaming aan de koers. Golden boy Greg kent in de jaren 2016-2019 zijn topjaren en werd aan de boezem gedrukt van zowat iedere Belgische wielerfan. De koers kent in Vlaanderen een traditie die teruggaat tot circa 1900, op het moment dat België voor het eerst wielrenners naar de Olympische Spelen afvaardigt.

Waarom mag dit erfgoedverhaal niet ontbreken voor ons publiek in het virtueel museum?

Wielrennen is bij uitstek dé sport waarin Vlaanderen scoort tijdens de Olympische Spelen. Sinds de eerste deelname aan de Zomerspelen in 1900 behaalde België 26 medailles in deze sporttak. Daarmee doet ‘de koers’ het een pak beter dan bijvoorbeeld boogschieten of atletiek. Nog meer dan het WK spreken de Spelen tot de verbeelding van iedere sporter en supporter – er is in tegenstelling tot het jaarlijkse WK slechts om de vier jaar kans op goud. Na André Noyelle (1952) pakte Greg Van Avermaet tijdens de Spelen in Rio 2016 als tweede Belg ooit goud in de wegwedstrijd. Een zege die nog decennialang tot de verbeelding zal spreken. Deze gouden helm herinnert aan die unieke prestatie. Een exclusief shirt zoals dat van een wereldkampioen is er niet voor een olympisch kampioen. Enkel gouden mouwtjes op een shirt of een gouden helm zijn door de UCI toegelaten uitingen van een wereldprestatie.

Is het erfgoedverhaal verbonden met de plannen van jouw organisatie in 2024? Zo ja, waarmee dan?

Ja. KOERS plant om in 2024 samen te werken met het Sportimonium rond de Olympische Spelen

Met welke historische periode(s) is dit erfgoedverhaal verbonden?

Hedendaagse geschiedenis (2016) en bij uitbreiding olympische wielergeschiedenis (sinds 1896).

Met welke plaats(en), voorwerpen of erfgoedelementen is dit erfgoedverhaal verbonden?

instellingen: KOERS. Museum van de Wielersport, Sportimonium; steden/gemeenten: Rio de Janeiro; voorwerp: gouden helm van Greg

Kun je enkele weblinks meegeven naar achtergrondmateriaal?

https://sporza.be/nl/2016/12/14/van-avermaet-schiet-meteen-raak-in-rio-goud-op-de-wegrit-1-2844867/ https://sporza.be/nl/2021/07/08/christophe-vandegoor-podcast-greg-van-avermaet-rio-spelen-deel-1~1625734884132/ https://servicekoers.be/digi-expos/olympische-spelen-truien https://sporza.be/nl/2021/07/18/beluister-gouden-greg-2-die-ene-dag-heeft-mijn-leven-supervee~1626615175392/

Laad eventueel een afbeelding op om je onderwerp nog te verduidelijken

Deze afbeelding is in hoge kwaliteit beschikbaar

Ja

We beschikken over de rechten van dit beeld/kregen toestemming van de rechthebbende(n) voor het gebruik van deze afbeelding.

Ja