Deel op facebook
Deel op twitter
Deel op facebook
Deel op twitter
Ontdek het thema

Schittert jouw verhaal straks in het virtueel museum?

Parels en pailletten

Welk thema of onderwerp moet het publiek straks zeker in het virtueel museum zien?

Lierse kant is handborduurwerk op machinaal geweven tule. De tule is opgespannen op een raam. De katoenen draad wordt met een haaknaald via kettingsteken op de tule geborduurd. Deze Lierse kant wordt over heel Europa en zelfs naar Amerika uitgevoerd. Vooral de variant met parels en pailletten die verwerkt worden in luxueuze handtassen en avondjurken kent een groot succes.

Welk bijzonder verhaal is gelinkt aan dit onderwerp?

De Lierse kant wordt geƫxporteerd over heel Europa en zelfs naar Amerika. De mode vanaf 1910 brengt de parel- en paillettennijverheid tot bloei. Handtassen, japonnen, kragen, bloezen en accessoires worden met kralen en lovertjes versierd. In en rond Lier zijn 3000 werksters actief. De familie Timmermans bekleedt een leidende positie in de nijverheid, die vooral van export leeft met de V.S. als belangrijkste afnemer. Na de economische wereldcrisis van 1929 krijgt de Lierse luxenijverheid het moeilijk. Er volgt nog een laatste bloei in de jaren 50-60. Nadien kiezen de meeste werksters voor een beter betaalde baan in de Antwerpse industrie.

Waarom mag dit erfgoedverhaal niet ontbreken voor ons publiek in het virtueel museum?

De internationale export van Liers kant- en parelwerk vanuit een kleine stad in Vlaanderen is een verhaal dat extra aandacht verdient. Er zijn vandaag in Lier verschillende kantkringen die de techniek nog steeds levendig houden. Ook in de Lierse Beeldacademie kan je de techniek nog steeds zelf leren. Dit vakmanschap verdient waardering.

Is het erfgoedverhaal verbonden met de plannen van jouw organisatie in 2024 en 2025? Zo ja, waarmee dan?

Het Lierse begijnhof wordt momenteel volop gerestaureerd. De eerste fase zal klaar zijn begin 2024. Binnen deze eerste fase is er een plek voorzien waarin alle kantkringen een gemeenschappelijke ruimte zullen krijgen. Hier kunnen ze werken en toeristen verwelkomen.

Met welke historische periode(s) is dit erfgoedverhaal verbonden?

19de en 20ste eeuw tot vandaag.

Met welke plaats(en), voorwerpen of erfgoedelementen is dit erfgoedverhaal verbonden?

De Lierse kanttechniek wordt voornamelijk uitgevoerd door vrouwen thuis en op het Lierse begijnhof. Later komen er verschillende familiebedrijven die zich specialiseren in de luxe productie van parelwerk. De techniek wordt vandaag nog steeds uitgevoerd door verschillende kantkringen in heel de stad en op de Beeldacademie. In het Lierse stadsmuseum kan je de techniek zelf uittesten en het verhaal van de kant- en parelnijverheid doorheen de geschiedenis ontdekken. De Sint-Gummaruskerk beheert een collectie oude kant.

Kun je enkele weblinks meegeven naar achtergrondmateriaal?

https://www.visitlier.be/nl/groepen/op-maat-met-gids/lierse-kant-en-parelwerk

Laad eventueel een afbeelding op om je onderwerp nog te verduidelijken

Deze afbeelding is in hoge kwaliteit beschikbaar

Nee of weet niet

We beschikken over de rechten van dit beeld/kregen toestemming van de rechthebbende(n) voor het gebruik van deze afbeelding.

Ja