home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
home-page
Deel op facebook
Deel op twitter
Ontdek het thema

Schittert jouw verhaal straks in het virtueel museum?

Scherven brengen geluk – rituele depositie in Romeinse site Vrasene

Welk thema of onderwerp moet het publiek straks zeker in het virtueel museum zien?

Rituelen uit het Romeins verleden

Welk bijzonder verhaal is gelinkt aan dit onderwerp?

Deze vondst van deze dolium met maalsteen geeft ons een beeld rond rituelen uit de Romeinse tijd. In een landbouwgemeenschap met eenvoudige landbouwtechnieken is het afsmeken van zegeningen van de goden een must. De maaltsteen en de dolium of voorraadpot verwijzen naar vruchtbaarheid en de hoop op goede oogsten. De dolium zou ritueel begraven zijn, waardoor we ook meer inzicht kunnen krijgen in de cultuur van de Gallo-Romeinen. Dolia werden vaak afgesloten door bijvoorbeeld een maalsteen. Maalstenen werden in die tijd in het Duitse Eifelgebied of het Centraal Massief in Frankrijk vervaardigd. Deze steen toont de netwerken tussen verschillende gebieden aan binnen het Romeinse rijk. Dergelijke massieve stenen werden vervoerd via ver ontwikkelde heirbanen die de Romeinen aanlegden.

Waarom mag dit erfgoedverhaal niet ontbreken voor ons publiek in het virtueel museum?

  1. Geloof en bijgeloof bij de Gallo-Romeinen. Het gaat over de opgraving van een volledige dolium met een maalsteen als deksel.
  2. Potentie van dieper wetenschappelijk onderzoek. Deze dolium werd ook wetenschappelijk onderzocht (enzymenonderzoek) waardoor we nu meer weten over de vele functie van de voorraadpot (container en aardewerk voor zuivelproductie).
  3. Ook de herkomst van de maalsteen legt de gangbare Romeinse handelsroutes bloot.

Is het erfgoedverhaal verbonden met de plannen van jouw organisatie in 2024 en 2025? Zo ja, waarmee dan?

Met Erfpunt willen we een nieuw educatief initiatief nemen, de archeologische koffer. Via de koffer, met enkele regionale erfgoedobjecten, kunnen leerlingen in de klas kennis maken met archeologie. Dit gebeurt aan de hand van begeleidende onderzoeksvragen die op voorhand door ons zijn opgesteld. Ze leren ook wat bij over de rijke regionale geschiedenis van het Waasland in een bredere historische context. Deze koffer willen we aanbieden aan het secundair onderwijs. Informatie rond de dolium kan gebruikt worden binnen dit archeologisch atelier.

Met welke historische periode(s) is dit erfgoedverhaal verbonden?

Romeinse tijd 

Met welke plaats(en), voorwerpen of erfgoedelementen is dit erfgoedverhaal verbonden?

Vrasene (Beveren-Waas)

Kun je enkele weblinks meegeven naar achtergrondmateriaal?

https://sketchfab.com/3d-models/dolium-in-situ-a7d37e391ee84e9b9ef66ceb25f3a9ec 

Laad eventueel een afbeelding op om je onderwerp nog te verduidelijken

Deze afbeelding is in hoge kwaliteit beschikbaar

Ja

We beschikken over de rechten van dit beeld/kregen toestemming van de rechthebbende(n) voor het gebruik van deze afbeelding.

Nee of weet niet