Wij willen ze levend! Steunpunt Levend erfgoed
Wij willen ze levend! Steunpunt Levend erfgoed
Welk thema of onderwerp moet het publiek straks zeker in het virtueel museum zien?
Steunpunt Levend Erfgoed, SLE ijvert sinds 1993 voor de instandhouding van de oorspronkelijke en veelal zeldzaam geworden lokale rassen van landbouw- en neerhofdieren. Niet alleen kippen, kalkoenen, eenden, ganzen en duiven, maar ook honden, schapen, geiten, varkens, runderen en paarden dragen onze zorgen weg.
SLE brengt de problematiek rond oude huisdierrassen onder de aandacht. Steunpunt Levend Erfgoed organiseert acties om onze rassen in de kijker te plaatsen, bouwt netwerken uit, biedt dienstverlening aan overheden/organisaties en organiseert fokprogramma's.
Welk bijzonder verhaal is gelinkt aan dit onderwerp?
Eeuwenlang was het een vertrouwd beeld op het platteland: de boer bewerkte de akker met trekpaarden of een ossenspan, geiten graasden aan een touw langs de kant van de weg en varkens ploeterden in het weiland. De haan kraaide nog op de mesthoop, herdershonden dreven de schapen bij elkaar, en terwijl de duiven om het huis buitelden, werd hun mest in de moestuin verwerkt. Door de lange periode waarin ze ontstonden en evolueerden, waren de oude rassen van boerderij- en neerhofdieren gehard en aangepast aan het klimaat van hun streek, de samenstelling van de bodem en de voedingsgewassen die er groeiden. Het waren dubbeldoeldieren die naast vlees ook melk, mest, wol, vachten, veren of eieren leverden voor de lokale gemeenschap.
Met de opkomst van de intensieve en grootschalige landbouw in de loop van de twintigste eeuw, bleken deze traditionele streekrassen echter niet meer rendabel te zijn. Veel van hen zijn vandaag dan ook met uitsterven bedreigd. De huidige ver doorgedreven industrialisatie en specialisatie in de landbouw, zorgt voor een genetische verschraling van onze huisdierrassen. De oude rassen passen niet meer in deze landbouw en verdwijnen uit het straatbeeld. Slechts enkele gespecialiseerde en hoogproductieve rassen blijven over. Daarnaast drijven diverse 'modetrends' bij de hobbyfokkers heel wat neerhofrassen naar de gevarenzone. Vele 'oude' rassen van landbouw- en neerhofdieren zijn reeds verdwenen, vele andere staan op het punt te verdwijnen.
Waarom mag dit erfgoedverhaal niet ontbreken voor ons publiek in het virtueel museum?
Steunpunt Levend Erfgoed (SLE) komt als enige vereniging op voor het bewaren van onze oude en streekeigen rassen over alle rassen heen, voor de instandhouding van de verscheidenheid, van ons genetisch patrimonium. Net zoals onze historische gebouwen zijn onze traditionele landbouw- en neerhofdieren monumenten die moeten bewaard en beschermd worden.
Is het erfgoedverhaal verbonden met de plannen van jouw organisatie in 2024 en 2025? Zo ja, waarmee dan?
Het erfgoedverhaal is de basis van onze organisatie. Alles wat we als organisatie doen draait om het behoud van de Levend Erfgoedrassen.
Met welke plaats(en), voorwerpen of erfgoedelementen is dit erfgoedverhaal verbonden?
Met verscheidene plaatsen in België: de oude rassen hebben hun oorsprong in Vlaanderen en Wallonië.
Kun je enkele weblinks meegeven naar achtergrondmateriaal?
www.sle.be