Deel op facebook
Deel op X
Deel op facebook
Deel op X
Ontdek het thema

Schittert jouw verhaal straks in het virtueel museum?

Hasselt Hertekend

Welk thema of onderwerp moet het publiek straks zeker in het virtueel museum zien?

Met Architectuurwijzer willen we graag 'Hasselt Hertekend' voorstellen. Tot midden 19de eeuw kenmerkt Hasselt zich als een middeleeuws stadje met kerken, kloosters, jeneverstokerijen en burgerwoningen binnen de omwalling. De erkenning als provinciale hoofdstad in 1839, de afbraak van de stadsomwalling en de aanleg van een boulevard, een spoorlijn en een kanaal zorgen voor een keerpunt in de geschiedenis. Vanaf het midden van de 19de eeuw wordt Hasselt in diverse fases ‘hertekend’ tot de stad die we vandaag kennen.

Welk bijzonder verhaal is gelinkt aan dit onderwerp?

De stad Hasselt verandert doorheen drie periodes: de 19de eeuwse stadsontwikkeling rond de boulevard (1839-1914), de 20ste eeuwse stadsuitbreiding met karakteristieke interbellumwoningen (1918-1940) en de naoorlogse welvaartsperiode met grootschalige gebouwen en infrastructuren (1945-1979). We brengen een bijzonder verhaal dat gelinkt is aan deze drie periodes in de geschiedenis, met elk hun tijdgeest die tot uiting komt in de architectuur.

Waarom mag dit erfgoedverhaal niet ontbreken voor ons publiek in het virtueel museum?

We kunnen de stad lezen aan de hand van drie historische lagen, waarbinnen we vele bestaande gebouwen kunnen situeren. Er is beeldmateriaal van straten en gebouwen die enkele mensen nog herkennen, maar ondertussen gesloopt of gerenoveerd zijn. Hierbij denken we aan het Casino van Hasselt of de Dusartkazerne die gesloopt werden of de twee appartementsgebouwen van de Twee Torenwijk die in een nieuw jasje gestoken werden. We willen vooral de focus leggen op de modernistische gebouwen uit het interbellum, die vaak gelinkt zijn aan vooruitstrevende fabrikanten of handelaars die zich langs de steenwegen vestigden. Op de Koningin Astridlaan in Hasselt bouwden zelfs befaamde Belgische architecten Léon Stynen en Huib Hoste woningen en magazijnen voor Hasseltse handelaars Douchar (Huis Douchar) en Gilissen (Huis Gilissen en Koloniale Waren). 

Is het erfgoedverhaal verbonden met de plannen van jouw organisatie in 2024 en 2025? Zo ja, waarmee dan?

Architectuurwijzer zet steeds sterk in op erfgoed in Limburg. Met het oog op een lokaal erfgoedbeleid heeft het stadsbestuur van Hasselt aan Architectuurwijzer de vraag gesteld om samen te werken aan een publiek erfgoedtraject. Dit traject steunt op twee pijlers: 1) kennisopbouw met een expertengroep, en 2) gemeenschapsvorming rond erfgoed. Binnen dit kader, bouwde Architectuurwijzer in 2023 de expo Hasselt Hertekend op.

Met welke historische periode(s) is dit erfgoedverhaal verbonden?

Vanaf de scheiding van Nederland en België in 1839 tot 1979, met een focus op de interbellumperiode.

Met welke plaats(en), voorwerpen of erfgoedelementen is dit erfgoedverhaal verbonden?

De specifieke architectuur die met de tijd verbonden is, zoals eclectische architectuur, art deco, nieuwe zakelijkheid, romantisch kubisme, modernisme etc. Verschillende herkenbare gebouwen zijn verankerd in het geheugen van de mensen en maken deel uit van hun verleden. Een herkenbaar huis op de hoek van de straat met een mooie naam als 'Zonnewende', een schoolgebouw of gevangenis langs de boulevard...

Kun je enkele weblinks meegeven naar achtergrondmateriaal?

https://hasselthertekend.architectuurwijzer.be/