De Kortrijkse theaterdecors: unieke getuigen van een theatertraditie
De Kortrijkse theaterdecors: unieke getuigen van een theatertraditie
Welk thema of onderwerp moet het publiek straks zeker in het virtueel museum zien?
De Kortrijkse decors, het werk van de Parijse decorschilder Dubosq vormen een unieke collectie, niet alleen al door omvang en hoeveelheid maar tevens door kwaliteit en goede bewaring.
Welk bijzonder verhaal is gelinkt aan dit onderwerp?
Nergens in Europa zijn nog zoveel oude toneeldecors bewaard als in de Kortrijkse Schouwburg: 22 sets of 424 afzonderlijke decorstukken, allemaal vervaardigd tussen 1913 en 1926.
Het Kortrijkse stadsbestuur deed een beroep op een gerenommeerd decorschilder voor de Kortrijkse Schouwburg: de Parijse decorschilder Albert Dubosq (1863-1940).
De keuze voor de decors speelde een grote rol voor de latere opbouw van de toneelscène en de scenografie. De decors werden namelijk op maat van de schouwburg gemaakt, wat toch een unieke waarde vertegenwoordigt.
Een gespecialiseerde firma werd aangesteld om de decorstukken te installeren. Via een hoge op maat gemaakte houten deur konden ze rechtstreeks op de scène worden gebracht. Deze gigantische deur is nog altijd in gebruik.
Zo goed als alle lokale en bezoekende gezelschappen gebruikten de decorcollectie van de Schouwburg. Een podiummeester van het gezelschap kwam daags ervoor aan en selecteerde een geschikt decor. Keuze is er genoeg in de repertoiredecors: van een dorpsplein, een kerker, Romeins paleis tot een schip. Er zijn grote achterdoeken, verschillende zetstukken en echte rekwisieten (zoals een troon) om zo voldoende diepte te creëren op de kleine podiumruimte van Schouwburg Kortrijk. Vaak werden verschillende decors door elkaar gebruikt.
De decorcollectie wordt gedeeltelijk bewaard in het Erfgoeddepot Trezoor. De achterdoeken liggen nog steeds opgerold onder het podium van de schouwburg. Vijf ensembles van de Kortrijkse Dubosq-collectie zijn in 2018 op de Vlaamse topstukkenlijst geplaatst.
Waarom mag dit erfgoedverhaal niet ontbreken voor ons publiek in het virtueel museum?
Originele kunstwerken die bijna een eeuw lang tot de verbeelding van het publiek hebben gesproken en representatief voor het klassieke theater van de 19de en begin 20e eeuw.
Is het erfgoedverhaal verbonden met de plannen van jouw organisatie in 2024 en 2025? Zo ja, waarmee dan?
Heropening Schouwburg na verbouwingen in 2026
Met welke historische periode(s) is dit erfgoedverhaal verbonden?
de Belle Epoque
Met welke plaats(en), voorwerpen of erfgoedelementen is dit erfgoedverhaal verbonden?
de Kortrijkse Schouwburg, erfgoeddepot trezoor
Kun je enkele weblinks meegeven naar achtergrondmateriaal?
https://www.schouwburgkortrijk.be/pQ6DpiL/onze-decors
